La verdad detrás del café descafeïnado ¿es bueno tomarlo?

La veritat darrere del cafè descafeïnat és bo prendre'l?

Què és el cafè descafeïnat i quins són els seus processos?

El cafè descafeïnat ha guanyat popularitat en els darrers anys, especialment entre aquells que estimen el sabor del cafè però prefereixen evitar la cafeïna per diverses raons. Però, què és exactament el cafè descafeïnat i com s'aconsegueix eliminar la cafeïna sense perdre el sabor característic? En aquest article, explorarem què és el cafè descafeïnat, els diferents processos per descafeïnar-lo i per què el mètode de rentat amb aigua és considerat el millor.

Què és el cafè descafeïnat?

El cafè descafeïnat és aquell del qual se n'ha eliminat almenys el 97% de la cafeïna. Tot i aquest procés, el cafè descafeïnat manté la majoria de les seves propietats organolèptiques, és a dir, el seu sabor i aroma característics. Això ho fa una opció ideal per a aquells que volen gaudir duna tassa de cafè sense els efectes estimulants de la cafeïna.

Processos de descafeïnació del cafè

Hi ha diversos mètodes per eliminar la cafeïna dels grans de cafè, i cadascun té els seus propis avantatges i desavantatges. A continuació, detallem els més comuns:

  1. Procés de dissolvents químics: Aquest mètode utilitza dissolvents químics com el clorur de metilè o l'acetat d'etil per eliminar la cafeïna. Els grans de cafè es remullen al dissolvent, que s'uneix a la cafeïna i després s'extreu del gra. Posteriorment, els grans s'esbandeixen per eliminar les restes de dissolvent. Tot i que és efectiu i econòmic, alguns consumidors prefereixen evitar aquest mètode a causa de l'ús de productes químics. És el procés que es fa servir al cafè en càpsules i la majoria de cafès comercials.
  2. Procés de diòxid de carboni (CO2): En aquest mètode, els grans de cafè s'humitegen i es col·loquen en un recipient d'extracció on s'aplica CO2 en estat supercrític. El CO2 actua com un dissolvent natural, extraient la cafeïna sense afectar els components del sabor. Aquest mètode és considerat més segur i natural que lús de dissolvents químics, encara que és més costós.
  3. Procés de Swiss Water: El procés de Swiss Water és un mètode totalment natural que utilitza només aigua per eliminar la cafeïna. En aquest procés, els grans de cafè se submergeixen en aigua calenta, cosa que permet que la cafeïna i altres solubles es dissolguin. L'aigua saturada amb compostos de cafè, però sense cafeïna, es filtra mitjançant un filtre de carbó activat que atrapa la cafeïna. Després, aquesta aigua lliure de cafeïna es fa servir per remullar més grans de cafè, repetint el cicle fins que s'elimina la cafeïna.
  4. Procés de Mountain Water: Similar al mètode Swiss Water, el procés de Mountain Water utilitza aigua pura de glaceres del Bec Orizaba a Mèxic. Els grans de cafè se submergeixen en aquesta aigua pura, on la cafeïna es dissol i es filtra mitjançant un filtre de carbó activat. Aquest mètode és apreciat pel seu ús daigua dalta qualitat i el seu enfocament natural.

Quin és el millor mètode?

De tots els mètodes esmentats, el procés de rentat amb aigua (ja sigui Swiss Water o Mountain Water) es destaca com el millor per diverses raons. En primer lloc, és un mètode completament natural que no utilitza dissolvents químics, cosa que ho fa segur per a la salut i el medi ambient. A més, aquest procés conserva millor els sabors i aromes del cafè, cosa que resulta en una tassa de cafè més rica i autèntica.

El procés de rentat amb aigua assegura que els grans de cafè mantinguin les seves característiques originals, permetent als amants del cafè gaudir de la beguda preferida sense comprometre el sabor ni els efectes negatius de la cafeïna. Per aquestes raons, molts consideren que el millor cafè descafeïnat és aquell que s'obté mitjançant processos naturals com ara el rentat amb aigua.

En conclusió, el cafè descafeïnat ofereix una alternativa excel·lent per als que volen reduir el consum de cafeïna sense renunciar al plaer d'una bona tassa de cafè. Entre els diversos mètodes de descafeïnació, els processos de rentat amb aigua són els més recomanats pel seu enfocament natural i la capacitat per preservar la qualitat del cafè. Així, els consumidors poden gaudir d´un cafè deliciós i saludable, lliure de cafeïna i de productes químics no desitjats.

Tornar al bloc