¿Tomar café es malo? Desmitificando mitos.

Prendre cafè és dolent? Desmitificant mites.

El cafè és una de les begudes més consumides al món, estimada pel seu sabor i capacitat per donar-nos un impuls d'energia. Tot i això, al llarg dels anys, s'han propagat molts mites i conceptes erronis sobre el cafè. En aquest article, desmitificarem alguns dels mites més comuns perquè puguis gaudir de la teva tassa de cafè amb la informació correcta.

Mite 1: El cafè és deshidratant

Un dels mites més estesos és que el cafè deshidrata. Tot i que la cafeïna té un lleuger efecte diürètic, el contingut d'aigua al cafè compensa aquest efecte. Estudis han demostrat que el consum moderat de cafè no causa deshidratació i pot comptar com a part de la teva ingesta diària de líquids.

Mite 2: El cafè provoca insomni

Si bé la cafeïna pot afectar el son, especialment si es consumeix en grans quantitats o prop de l'hora de dormir, no tots són igualment sensibles als seus efectes. A més, la tolerància a la cafeïna varia entre les persones. Per a la majoria, gaudir duna tassa de cafè al matí o fins i tot una a la tarda no hauria de causar problemes dinsomni.

Mite 3: El cafè és dolent per al cor

Durant molt de temps s'ha cregut que el cafè augmenta el risc de malalties cardíaques. Tot i això, investigacions recents suggereixen que el consum moderat de cafè (al voltant de 3-5 tasses al dia) no està associat amb un major risc de malaltia cardíaca. De fet, pot tenir efectes beneficiosos per a la salut cardiovascular.

Mite 4: El cafè és addictiu

El terme “addicció” implica una dependència física o psicològica que pot ser difícil de trencar. Tot i que la cafeïna pot causar dependència lleu i símptomes d'abstinència com a mals de cap i fatiga, no es considera addictiva en el sentit clínic. La majoria de les persones poden reduir el consum de cafè sense experimentar efectes greus.

Mite 5: El cafè causa càncer

Aquest mite ha circulat per estudis inicials que no tenien en compte factors de confusió com el tabaquisme. Estudis més recents i exhaustius han demostrat que el consum de cafè no està relacionat amb un risc més gran de càncer. De fet, alguns estudis suggereixen que el cafè podria tenir propietats protectores contra certs tipus de càncer, com el de fetge i el de còlon.

Mite 6: El cafè disminueix el creixement

Aquest mite probablement va sorgir com una tàctica per evitar que els nens consumissin cafeïna. No hi ha evidència científica que doni suport a l'afirmació que el cafè afecti el creixement. El cafè no influeix a l'estatura ni al desenvolupament físic dels nens o adults.

Mite 7: El cafè expira ràpidament

Molts creuen que el cafè perd el sabor i la frescor poc després de ser torrat. Si bé és cert que el cafè és millor quan està fresc, els grans de cafè ben emmagatzemats poden conservar la qualitat durant diverses setmanes o fins i tot mesos. Mantenir el cafè en un recipient hermètic i en un lloc fresc i fosc pot perllongar la vida útil.

Mite 8: El cafè descafeïnat no té cafeïna

Encara que el cafè descafeïnat té molt menys cafeïna que el cafè regular, no n'està completament lliure. Una tassa de cafè descafeïnat pot contenir entre 2 i 5 mil·ligrams de cafeïna, en comparació dels 95 mil·ligrams que té una tassa de cafè regular. És una quantitat mínima, però és important tenir-ho en compte per a aquells extremadament sensibles a la cafeïna.

Mite 9: El cafè causa úlceres estomacals

S'ha cregut que el cafè irrita l'estómac i contribueix a formar úlceres. Tot i això, la majoria de les úlceres són causades per infeccions bacterianes (H. pylori) o l'ús prolongat d'antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs). Tot i que el cafè pot augmentar l'acidesa estomacal a algunes persones, no és una causa directa d'úlceres.

Conclusió

El cafè, com qualsevol altra cosa, s'ha de consumir amb moderació i coneixement. Desmitificar aquests mites ens permet gaudir del cafè amb una millor comprensió dels seus efectes i beneficis. La propera vegada que escoltis un d'aquests mites, podràs respondre amb la veritat recolzada per la ciència. Salut pel cafè!

Disclaimer: La informació proporcionada en aquest article està destinada únicament amb fins informatius i educatius. No pretén substituir el consell, el diagnòstic o el tractament professional. Sempre consulteu el vostre metge o un altre professional de la salut qualificat amb qualsevol pregunta que pugueu tenir sobre una afecció mèdica o de salut.

Tornar al bloc