Todo lo que necesitas saber sobre el tercer párpado de los gatos

Tot el que necessites saber sobre la tercera parpella dels gats

Els gats són criatures fascinants amb moltes característiques úniques, i una de les més interessants és la seva tercera parpella. També conegut com a membrana nictitant, aquesta parpella addicional té un paper crucial en la salut ocular dels gats. En aquest article, explorem què és la tercera parpella, la seva funció, i què significa si el veus al teu gat.

Què és la tercera parpella?


La tercera parpella, o membrana nictitant, és una fina capa de teixit que es troba a la cantonada interna de l'ull dels gats. A diferència de les parpelles superiors i inferiors, que s'obren i es tanquen verticalment, la tercera parpella es mou horitzontalment a través de l'ull. Aquesta membrana és més visible quan els gats estan relaxats, adormits o si hi ha un problema de salut.

Funcions del Tercer Pàrpat

La tercera parpella té diverses funcions importants:

  1. Protecció: Actua com a barrera protectora per als ulls, ajudant a protegir-los de pols, brutícia i lesions.
  2. Hidratació: Distribueix llàgrimes i manté la superfície de l'ull humida i lubricada, cosa essencial per a la salut ocular.
  3. Neteja: Ajuda a eliminar petits residus i partícules de l'ull, mantenint-lo net.

Visibilitat de la tercera parpella

En circumstàncies normals, la tercera parpella no és gaire visible. No obstant això, hi ha situacions en què es pot tornar més prominent:

  • Somni i Relaxació: Quan un gat està dormint o molt relaxat, la seva tercera parpella pot ser visible.
  • Malaltia: L'aparició de la tercera parpella pot ser un signe de malaltia o malestar. Si veus que la tercera parpella del teu gat és visible durant un període prolongat, és important buscar atenció veterinària.

Causes comunes de visibilitat perllongada del Tercer Pàrpat

  1. Infeccions: Infeccions oculars, com conjuntivitis, poden causar inflamació i fer que la tercera parpella sigui més visible.
  2. Deshidratació: La deshidratació pot provocar que la tercera parpella s'aixequi.
  3. Dolor o Malestar: Problemes de salut, com malalties gastrointestinals o infeccions respiratòries, poden causar que la tercera parpella s'elevi.
  4. Lesions Oculars: Les lesions o irritacions a l'ull poden fer que la tercera parpella es torni més prominent.
  5. Horner's Syndrome: Aquesta condició neurològica pot causar la protrusió de la tercera parpella, juntament amb altres símptomes com caiguda de la parpella superior i contracció de la pupil·la.

Tractament i Cures

Si notes que la tercera parpella del teu gat és visible durant més d'un o dos dies, és essencial portar-lo al veterinari per a un examen. El veterinari farà una avaluació completa per determinar la causa subjacent i recomanarà el tractament adequat. Aquest pot incloure:

  • Antibiòtics: Per tractar infeccions bacterianes.
  • Llàgrimes Artificials: Per mantenir els ulls hidratats.
  • Tractament de la Condició Subjacent: Maneig de la causa subjacent, com a deshidratació o malalties sistèmiques.

Prevenció

Mantenir la salut ocular del teu gat implica algunes pràctiques senzilles:

  • Revisions Regulars: Porta el teu gat al veterinari per a revisions regulars.
  • Ambient Net: Mantingues l'entorn del teu gat net per reduir l'exposició a pols i al·lèrgens.
  • Hidratació Adequada: Assegureu-vos que el vostre gat tingui accés a aigua fresca en tot moment per prevenir la deshidratació.

La tercera parpella dels gats és una característica fascinant i funcional que juga un paper crucial en la protecció i el manteniment de la salut ocular. Tot i que és normal veure aquesta membrana ocasionalment, la seva visibilitat prolongada pot indicar problemes de salut que requereixen atenció veterinària. Mantingues un ull en la salut ocular del teu gat i consulta el teu veterinari davant de qualsevol signe d'anormalitat per assegurar el benestar del teu felí.

Tornar al bloc